For noen måneder siden ble jeg oppringt av landslagspiller i håndball (LHK) Anja Hammerseng-Edin. Hun skriver en ny bok om trening, mentale aspekter og mye annet spennende relatert til hennes erfaringer som toppidrettsutøver. Spørsmålet var om jeg kunne bidra med informasjon om siste nytt om ulike aspekter vedrørende styrketrening og trening for bedre kroppsholdning og kognitiv evne. Hvordan er koblingen mellom fysiske og mentale faktorer relatert til holdning, var ett av spørsmålene jeg fikk. Jeg har nå jobbet frem og tilbake en god stund, og Anja har fått det hun trengte. Styrketrening og bevegelse er et spennende tema og det er stadig nye myter som knekkes og ny informasjon som dukker opp. Ja visst er det mye som er slik det «alltid» har vært, men henger man ikke med i gamet på siste nytt som profesjonell yrkesutøver og er opptatt av å fornye seg, er man i faresonen for å spre forklaringsmodeller som ikke er de siste og beste. Det er gøy å kunne oppklare noen slike myter og ta opp spennende emner relatert til blant annet holdningskorrigering. Takk til spesielt Sigurd Mikkelsen og Benjamin Christensen som er fantastisk dyktige terapeuter, og som har lært meg utrolig mye om disse emnene som fortrinnsvis oppdatere terapeuter kan mye om.
Her er ett eksempel på noe jeg tar opp i boken:
«Det er en veldig logisk, men ikke nødvendigvis riktig teori vedrørende at holdningen automatisk forbedres gjennom å trene styrketrening. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg skulle ønske det var slik i og med at jeg jobber med styrketrening, men bildet er større enn at fokus på baksiden = bedre holding. Hvorfor? Fokus på enkelte muskelgrupper vil kunne øke bevisstheten på bevegelse av skulderbladene og kontroll av skulderpartiet (noe de aller aller fleste har svært god nytte av).
Til tross for dette hjelper det lite med trening dersom man ikke også i hverdagssammenheng er bevisst. Du kan trene så mye på fornuftige områder som du bare vil, men det er imidlertid slik at dette ikke løser utfordringen alene dersom du 90% av dagen «subber» rundt med en slapp positur. Har du derfor som formål å forbedre holdning enten av estetiske eller psykisk øyemed, er det viktig å kombinere treningen med mentalt fokus på å være bevisst hvordan du beveger deg i hverdagen.
Det finnes ikke en statisk, perfekt holdning. Holdningen vår er dynamisk og varierende fra person til person. Derfor vil vi også stadig finne «skjevheter», «ubalanser» og ting vi ved første øyekast kan tenke at er galt, men som egentlig er like naturlig som alt annet på kroppen, og som ikke nødvendigvis hverken trenger eller kan fikses.
Likevel har mange godt av fokus på musklene jeg har snakket om, hvilket vi skal gå mer dyptgående inn på nå.»
Det er gøy å kunne bidra i en av verdens aller beste håndballspilleres nye bok. Den utgis gjennom Cappelen Damm om ikke så lenge – keep your eyes open!