Fagpanel hos melk.no
Onsdag 25 februar var jeg invitert til å være en del av et fagpanel i en debatt vedrørende hvordan helsedirektoratets kostråd bør kommuniseres slik at de når gjennom mediastøyen. Det var en givende og aktuell debatt med flinke forskere, professorer, ernæringsfysiologer (deriblant Therese Fostervold Mathisen) og jeg ser frem til å delta igjen ved neste anledning!
Utfordringer rundt problematikken
En stor utfordring er at rådene per i dag blir sett på som kjedelige og at de ikke synes nok – dette i kombinasjon med at tillitten til helsedirektoratet ikke er helt på topp av ulike årsaker. Det ironiske er at rådene er vesentlig bedre vitenskapelig dokumentert enn hva mange dietter/ernæringstilnærminger som populariseres er. Mens disse «trend-diettene» gjerne lover gull og grønne skoger og er veldig konkrete med effektene er helsedirektoratet vesentlig mer tilbakeholdende og forsiktige med fremtoningen – med god grunn.
Mange glemmer også at rådene er skapt for populasjoner, ikke enkeltpersoner. Og det tar de før de endres. Rett og slett fordi rådene må være godt fundamentert i en stor nok mengde god forskning. Råd for befolkninger endres ikke over natten, og det må folk forstå. Det blir også mye forvirrig av at det er så mange alternative aktører som tjener på å motsi og gå imot nærmest alle rådene og være bastante på at det er feil.
1 % følger anbefalingene til det fulle i dag og jeg tror mange hadde hatt godt av å sette seg litt mer inn i de aktuelle anbefalingene (som også er forskjellige avhengig av alder, livsituasjon mm)